Hello guys.. I want to say welcome to http://diarigadiscun.blogspot.com/, for your knowledge, this blog is made especially to reveal about my dream and 100% about my private life journey. So, please give some of your precious time to read my blog.
- Nurul Atikah.

# Resepi Kek Coklat Tiramisu
Wednesday, January 1, 2014 / permalink
Kek Coklat Tiramisu



Bahan-bahan

·        Kek coklat tanpa telur (loyang 9 inci)

2 cawan tepung gandum*
3/4 cawan serbuk koko*
2 sk serbuk penaik*
1 sk soda bikarbonat*
1/2 sk garam halus
1 1/2 cawan gula pasir / gula halus
3/4 cawan minyak masak sayuran / minyak jagung
1 1/2 cawan air kopi/nescafe panas
3/4 cawan susu perisa coklat
1 sk esen vanilla
2 sk cuka

·        Tiramisu

500 g cream cheese
400 g whipping cream
100-150 g gula icing /gula kastor
air nescafe secukupnya
serbuk coklat / serbuk koko

Cara-cara

·        Kek coklat tanpa telur

1.   Sediakan loyang kek. Griskan dgn mentega dan taburkan sedikit tepung. Panaskan oven pada suhu 170-180 C.
2.   Di dalam mangkuk adunan, ayakkan bahan-bahan bertanda *.  Masukkan garam. Ratakan.
3.   Satukan gula, air kopi/nescafe panas, susu segar, dan esen vanilla ke dalam satu bekas dan bancuh  hingga gula larut. Kemudian satukan dengan langkah no 2. Masukkan minyak masak/minyak jagung. Kacau mengikut arah pusingan jam.
4.   Tapiskan adunan.
5.   Masukkan cuka dan terus kacau serta merta selama 20 saat. (Gunakan spatula/senduk kayu)
6.   Tuangkan cepat2 adunan ke dalam loyang dan bakarlah selama 30-40 minit atau sehingga masak. (suhu bergantung pada jenis oven masing2).
7.   Setelah masak, sejukkan kek terlebih dahulu.

·        Tiramisu

1.   Pukul keju bersama gula hingga sebati. Kemudian masukkan whipping cream. Putar lagi hingga kembang dan gebu.

·        Melapis

1.   Potong kek coklat menjadi dua lapis. Susunkan lapisan pertama ke dalam loyang atau bekas bersesuaian.
2.   Kemudian siramkan dgn air nescafe di atasnya. Lapiskan dgn adunan tiramisu. Siramkan lagi dgn air nescafe. Ulangi proses hingga habis dan diakhiri dgn lapisan tiramisu di permukaannya.
3.   Sejukkan selama 3-4 jam.
4.   Kemudian, ayakkan serbuk coklat/serbuk koko pd permukaan kek atau hiaslah mengikut kesukaan masing2.
5.   Hiaskan dgn topping dan hirisan strawberi